Hoe EPC-waarde woning verbeteren

Het belang van een energieprestatiecertificaat mag men niet onderschatten. Ontdek hoe u de EPC-waarde van uw woning kunt verbeteren!

  1. Een verplicht document
  2. Het EPC-onderzoek
  3. Energiebesparende maatregelen

Het EPC of voluit energieprestatiecertificaat is een officieel certificaat dat aantoont hoe energiezuinig een woning is. De energieprestatie wordt in een waarde tussen de 0 en 700 uitgedrukt in kWh/m2 (kilowattuur per vierkante meter). Om het inzichtelijk te maken wordt dat op een balk weergegeven. Die 700 kWh/m2 is een maximum dat voor de meeste woningen gangbaar is maar het is mogelijk dat die waarde hoger ligt. In dat geval zal men zeker aandacht aan de energieprestatie van de woning moeten besteden.

Vooral oude woningen zonder isolatie of dubbele beglazing vallen in deze categorie.

1. Een verplicht document

Sinds 1 januari 2009 is het in België verplicht om bij de verhuur of verkoop van een woning, het zogenaamde energieprestatiecertificaat te kunnen voorleggen. Zowel voor de huurder als koper is dit een belangrijk document omdat het weergeeft hoe energiezuinig de woning is. Het helpt de huurder of koper vooraf om in te schatten welke maatregelen deze zal moeten treffen of hoe hoog de extra kosten bovenop de huur- of koopsom zullen zijn.

Het spreekt voor zich dat de huurprijs of verkoopwaarde van een pand met een hoog energieverbruik lager zal zijn dan voor een woning die energiezuinig is. Eenmaal gekocht of gehuurd zal de koper of huurder er namelijk (aanzienlijke) kosten bijkrijgen om er geriefelijk te kunnen wonen.

2. Het EPC-onderzoek

Voor het opmaken van een energieprestatiecertificaat dient de woning grondig onderzocht te worden. Tijdens de metingen wordt rekening gehouden met een aantal aspecten.

  • Het uitgangspunt is het oppervlak en volume van de woning.
  • Daarna kijkt men hoe deze verwarmd wordt en de wijze waarop dit gebeurt.
  • Daarnaast bekijkt men hoe water verwarmd wordt in de woning.

Een condensatieketel, zonneboiler of warmtepomp zijn voorbeelden van methodes die een zeer positieve invloed hebben op de gemeten waardes voor het energieprestatiecertificaat. Elektrische verwarming en oude verwarmingsketels zijn juist weer energievreters. De aanwezigheid van deze methodes zal de gemeten waardes voor het certificaat, doen stijgen.

Om maximaal rendement te halen uit de opgewekte warmte, wordt ook bekeken in welke mate en op welke manier de woning geïsoleerd is.

Een goede vloer-, gevel- en dakisolatie zijn van groot belang wanneer men een laag beoordeling wil krijgen.

En dan zijn er nog de zelfopwekkende energievoorzieningen. Het installeren van zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp of andere energiemakers hebben een zeer positieve invloed op het EPC. Om die reden wil de overheid de aanschaf van deze oplossingen nog wel eens subsidiëren.

Tot slot wordt ook de koeling van de woning onder de loep genomen.

Zeker nu we steeds vaker te maken krijgen met extra warme en droge zomers, speelt ook dit een rol in het gerief van de woning.

3. Energiebesparende maatregelen


Dankzij een energieprestatiecertificaat krijgt een koper een goed beeld van welke kosten deze in de toekomst kan verwachten om het binnenshuis geriefelijk te krijgen. Wanneer de waarde hoog ligt, dan is het aannemelijk dat u in de nabije toekomst energiebesparende renovatiewerken zult moeten uitvoeren. Warmte stijgt en de meeste warmte gaat daarom verloren via het dak. Het is daarom aannemelijk dat bij een woning die slecht door de beoordeling komt, een nieuw dak of renovatie aan het dak al heel veel kan betekenen.

Maak gelijk van de gelegenheid gebruik om na te denken over het plaatsen van een zonneboiler en zonnepanelen. Mocht u hiervoor kiezen dan zullen de dakwerkers hier vooraf op moeten inspelen. Het kan betekenen dat uw dak extra ondersteuning nodig heeft of dat er gekozen moet worden voor een andere afwerking om dit alles te kunnen faciliteren. Veel van de kosten zult u echter op korte termijn alweer terugverdienen.

Laat u daarom adviseren door experts die bekend zijn met verschillende subsidiemogelijkheden en rekenmodellen om het effect van uw investering te visualiseren.

Bij Roozenburg Dakwerken werken wij dagelijks met deze materie.
Neem daarom vrijblijvend contact met ons op.


Wij informeren u graag over wat wij voor u kunnen betekenen

om een goed EPC te realiseren.

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over

dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.