5 tips wanneer u dakisolatie plaatst
Het plaatsen van dakisolatie is iets dat door veel woningeigenaren zelf kan worden gedaan.
- Verschillende soorten
- Waar wordt het geplaatst?
- Dakisolatietips
- Verdiep u in de verschillende opties
- Ga vochtigheid tegen
- Ken uw dak
- Overlapping
- Liever te veel dan te weinig
Het plaatsen van dakisolatie is iets dat door veel woningeigenaren zelf kan worden gedaan. Toch moet men de klus niet onderschatten. Wanneer het materiaal niet goed wordt geplaatst, verliest het z’n isolatiewaarde. In dit artikel geven wij daarom vijf tips voor wanneer u dakisolatie wilt plaatsen.
Om ervoor te zorgen dat de klimaatdoelstellingen van 2050 worden gehaald, is het belangrijk dat de isolatie van alle panden in ons land wordt aangepakt. Met name bij oudere panden is de isolatie van de woning vaak niet langer adequaat.
Dat betekent niet alleen dat de eigenaar een onnodige hoge energierekening betaalt maar tevens dat de woning in waarde verliest wanneer deze in de verkoop wordt geplaatst.
In het ergste geval wordt een woning zelfs haast onverkoopbaar.
Het probleem kan echter gemakkelijk worden aangepakt. Er bestaan tegenwoordig vele manieren en methodes om zelf de isolatie te plaatsen. Voordat u echter van start gaat, doet u er verstandig aan om eerst een plan van aanpak op te stellen. Dan weet u zeker dat u het project slim aanpakt maar ook dat u straks alles uit uw investering kunt halen.
1. Verschillende soorten
Er zijn verschillende isolatiematerialen die elk een eigen isolatiewaarde hebben en die op verschillende manier kunnen worden geplaatst. Het verschilt per dak welk materiaal het meest geschikt is om te worden toegepast. Van isolatiepanelen tot steen- of glaswol, en van PIR tot PUR: er is van alles mogelijk.
Deze materialen verschillen van structuur, vorm en herkomst en kennen elk specifieke toepassingen. Bij Roozenburg Dakwerken zijn wij bekend met achtergronden en voorwaarden voor elk materiaal.
2. Waar wordt het geplaatst?
De isolatie van het dak kan langs de buitenkant of langs de binnenkant van het dak worden geplaatst. Wanneer het dak uit dakpanelen bestaat, dan kunt u uw dak zelf aan de binnenkant isoleren. Heeft u een plat dak? Dan is het aan te raden om de isolatie door een specialist te laten plaatsen. Om op hoogte te mogen werken moet er namelijk wel aan een aantal wettelijke voorschriften worden voldaan.
Daarnaast verwachten verzekeringsmaatschappijen dat werkzaamheden aan de buitenkant van het pand door een competente persoon worden gedaan. Mocht hier niet aan zijn voldaan, dan kan dit zomaar tot een boete leiden.
3. Dakisolatie tips
Handige doe-het-zelvers die besluiten om zelf de isolatie van hun dak aan te pakken, doen er verstandig aan om de volgende 5 tips voor het isoleren van een dak, in het achterhoofd te houden.
a. Verdiep u in de verschillende opties
Allereerst is het belangrijk dat u zich goed verdiept in de verschillende mogelijkheden en materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van een dak. Vergelijk de diverse opties om te bepalen welk isolatiemateriaal, welke aanpak en welke prijs het beste bij u past.
b. Ga vochtigheid tegen
Omdat hout kan gaan rotten wanneer het vochtig is, is het belangrijk dat het aanwezige vocht uit uw dak kan ontsnappen. Wanneer er aan de buitenkant van het dak een damp remmende laag is aangebracht, dan moet er aan de binnenkant van het dak een klimaatfolie worden geplaatst.
c. Ken uw dak
Voordat u de isolatie gaat plaatsen dient u eerst goed op de hoogte te zijn van hoe uw dak in elkaar zit en van welke materialen het dak is gemaakt. Zit er materiaal in het dak dat vocht tegenhoudt? Is er onder de dakpannen een folie geplaatst? Het is belangrijk dat u dit allemaal weet omdat deze informatie bepaalt hoe u de isolatie van uw dak moet aanpakken.
d. Overlapping
Wanneer de isolatielagen niet aansluitend zijn geplaatst, dan kan er uit de kleine spleetjes veel warmte ontsnappen. Het gevolg kan zijn dat u een onevenredig hoge energierekening betaalt. Zie er daarom op toe dat de verschillende isolatielagen met elkaar overlappen.
e. Liever te veel dan te weinig
Gaat u een dakisolatie toepassen die middels een spuit wordt aangebracht? Wees dan vooral niet te zuinig en voorkom gaten in uw isolatie. Het is beter om te veel schuim te gebruiken dan te weinig omdat in dat laatste geval de isolatiewaarde beperkt zal zijn.
Heeft u vragen of heeft u hulp of advies nodig bij het plaatsen van u dakisolatie?
De specialisten van Roozenburg Dakwerken staan klaar om u te helpen!
Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over
dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.
Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.
Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.