Wist je dat er meer dan 10 soorten dakbedekking zijn?

Wanneer je oude dak aan het einde van zijn levensduur is en je een nieuw dak nodig hebt, dan heb je de keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Alle soorten dakbedekking hebben hun eigen voor- en nadelen én prijzen. Het belangrijkste is dat je nieuwe dakbedekking een goede dakisolatie heeft, waterdicht is en lang meegaat. Laat je dus goed informeren over de verschillende soorten dakbedekking voor je overgaat naar de definitieve keuze.

De prijzen voor dakbedekking zijn afhankelijk van de soort dakbedekking, het soort dak en de afmetingen van het dak. De prijzen worden daarom ook berekend per vierkante meter. Gemiddeld kan je rekenen op volgende gemiddeldes.

Gemiddelde prijzen voor platte daken:
• Bitumen: € 40,- tot € 60,- per m²
• EPDM: € 29,- tot € 75,- per m²
• Groendak: € 40,- tot € 75,- per m²

Gemiddelde prijzen voor hellende daken:
• Kunstleien: € 30,- tot € 65,- per m²
• Bitumenleien: € 30,- tot € 40,- per m²
• Natuurleien: € 55,- tot € 199,- per m²
• Betonpannen: € 22,- tot € 41,- per m²
• Overzetdak: € 50,- tot € 60,- per m²
• Riet: € 90,- tot € 95,- per m²
• kleidakpan: € 32,- tot € 65,- per m²
• Zink: € 65,- tot € 110,- per m²

Soorten dakbedekking voor platte daken

Bitumen

Bitumen is de klassieke methode van dakbedekking en wordt vandaag de dag nog erg vaak gebruikt. Van nature is bitumen een vloeibare stof dat bestaat uit verschillende koolwaterstoffen die gewonnen worden uit aardolie. Bestanddelen zoals benzine en en diesel worden door distillatie gescheiden, waardoor het zwaarste bestandsdeel overblijft, wat de bitumen is.

Bitumen is niet voor niets zo populair. Het is een erg eenvoudig materiaal om mee te werken en is bovendien 100% waterdicht. Daarnaast is het een ijzersterke dakbedekking die zelfherstellend is bij kleine beschadigingen.

In dit artikel bespreken we verder de verschillende soorten bitumen en waarom je best kiest voor een bitumen dakbedekking.

EPDM

Wanneer je een nieuw dak gaat leggen, overweeg dan zeker ook eens EPDM. EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Een ingewikkelde benaming voor een ijzersterk rubber. Deze rubber ontstaat door polymerisatie van de componenten, gevolgd door kalender en vulkaniseren. Hierdoor ontstaat een rubberfolie met een rekbaarheid van maar liefst 400%. Om een lang verhaal kort te maken, levert dit een dakbedekking op die ijzersterk, rotsvast en onverwoestbaar is. Een dakbedekking van EPDM is dan ook volledig onderhoudsvrij én volledig recycleerbaar.

Bijkomende voordelen zijn:

  • Blijvende elasticiteit bij temperatuurschommelingen
  • Bestand tegen weersinvloeden
  • Hoge elasticiteit

Bijkomende voordelen van EPDM en hoe EPDM verschilt met andere soorten dakbedekking, lees je in ons gedetailleerde artikel.

Groen dak

Groene daken winnen steeds meer aan populariteit. Een groen dak is ideaal voor wie geen of weinig tuin heeft en toch graag wat buitenruimte creëert. Wil je je eigen groendak onderhouden, kies dan voor een intensief groendak. Dit dak is zo stevig dat je erover kunt lopen en allerlei planten, bloemen en zelfs bomen kunt planten. Houd je enkel van een mooi groen aanzicht en wil je zo min mogelijk onderhoud, kies dan de extensieve groendak. Dit dak is veelal bedekt met onderhoudsvriendelijk groen, zoals vetplanten, grassen en kruiden.

Soorten dakbedekking voor hellende daken

Dakpannen

Voor hellende daken wordt in de meeste gevallen nog gekozen voor de klassieke dakpan. Daarbij is er een keuze uit betonnen dakpannen en keramische dakpannen van klei. Het verschil is dat keramische dakpannen in de oven gebakken worden en betonnen dakpannen niet. De grote voordelen van dakpannen zijn een lange levensduur, eenvoudige plaatsing en de relatief lage kostprijs. Voor een goed hellend dak moet er onder de dakpannen nog wel dakisolatie geplaatst worden.

De juiste dakpan kiezen voor je dak, dat is een hele klus. Daarom kan je op de website van Wienerberger alle modellen rustig op je gemak bekijken.

Leien

Wil je een nieuw dak en je huis een geheel ander en uniek uiterlijk geven, dan zijn leien heel geschikt. Leien bestaan uit twee soorten: de natuurleien van leisteen en kunststof leien. Natuurleien zijn behoorlijk prijzig, maar geven het dak wel een erg unieke uitstraling. Deze leien bestaan uit natuurlijke materialen, zoals klei en andere natuurstenen. De kunststof leien hebben eenzelfde soort uiterlijk, maar zijn goedkoper. De gemiddelde levensduur van leien is 25 tot 30 jaar.

Overzetdak

Een nieuw dak plaatsen vraagt tijd. Zie je het niet zitten om lange tijd zonder dak boven je hooft te zitten, dan kan je kiezen voor een overzetdak. Daarbij wordt een nieuw dak over je oude dak heen gezet.  Er wordt dan een houten dakgeraamte geplaatst, met daarop de nieuwe dakbedekking van meestal licht metalen dakplaten. Een zware dakbedekking is niet geschikt, want de constructie bestaat uit dunne houten latten. Enkel bij traditionele pannendaken worden de oude dakpannen verwijderd en wordt een nieuw onderdak geplaatst.

Kom je graag meer te weten over de voor- en nadelen van overzetdaken? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Riet

Hoewel riet in het verleden één van de goedkopere soorten dakbedekking was, wordt riet tegenwoordig gebruikt voor landhuizen, woonboerderijen en woningen uit het hogere segment. Het uiterlijk van de woning is dan leidend om te kiezen voor riet. Riet aanbrengen, laat je best over aan een echte specialist. Een rieten dak zal na 30 tot 40 jaar vernieuwd moeten worden.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de geschikte dakbedekking voor jouw dak? Geen nood. De juiste dakbedekking kiezen is immers een hele uitdaging. Welk materiaal kies je voor je dakpan? Welke kleur past het best bij je gevel? En dan hebben we het nog niet over isolatiemateriaal, regenpijpen of dakramen.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.