Is het nu dakraam of Velux?

Een dakraam en Velux lijken synoniemen, maar eigenlijk is Velux enkel een merk dat dakramen verkoopt. Vergelijk het met Bic dat bijna synoniem is geworden voor schrijfpen of Pampers dat ook een merknaam is. Of je nu informatie aanvraagt over Velux of een dakraam bij jouw dakwerker, maakt dat niet veel uit. Je zal sowieso een mooie lijst mogelijkheden krijgen, al dan niet van het merk Velux.

Iedereen heeft ongetwijfeld al eens over Velux gehoord, sinds het een synoniem is voor dakraam. Fakro daarentegen, een minder gekend merk, heeft de meeste type en uitvoeringen dakramen op de markt. Fakro dakramen onderscheiden zich door een hoog bedieningsgemak, natuurlijke ventilatie, grote natuurlijke lichtinval en hoge veiligheidsgraad.

De meeste type en uitvoeringen op de markt.

Soorten dakramen

Je hebt niet enkel verschillende merken, er zijn ook verschillende types dakramen waar je uit kan kiezen. Een daglichtsysteem combineert een aantal dakramen naast of boven elkaar. Je kan enkele vensters boven en naast elkaar installeren en zo een lichtmuur of lichtstraat creëren. Een andere en de meest populaire optie is de tuimeldakvenster. Zoals de naam doet vermoeden kan je dit type dakvenster makkelijk kantelen en dus ook gemakkelijk schoonmaken aan beide zijden.

Wanneer je aan een dakraam denkt, heb je meer dan waarschijnlijk dit type in gedachte. Een variant van de tuimeldakvenster is een uitzet-tuimeldakvenster. Het principe blijft hetzelfde en dit type dakraam kan je op meerdere manieren openen.

Types dakvensters

  • Tuimeldakvenster: standaard dakvenster
  • Dakvenster met verhoogde tuimelas
  • Dakvenster met verhoogde tuimelas en benedenlicht
  • Uitzet-tuimeldakvenster
  • Balkondakvenster
  • Elleboogvenster
  • Uitstapvensters

De voordelen van een dakraam

Een dakraam brengt, naast het extra natuurlijk daglicht ook nog een aantal voordelen met zich mee. Een van die voordelen is meer warmte. Iedereen kent het gevoel dat het "lekker warm is achter het glas!" Bij dakramen is dat niet anders. Als je dakramen installeert, zal je minder moeten verwarmen en bespaar je daardoor ook op je energierekening.

Bovendien zijn dakramen handig om ruimtes grondig te verluchten. Door de ramen op verschillende plekken te installeren, creëer je extra ventilatie.

Prijs dakraam plaatsen

Wanneer u dakraam prijzen gaat opzoeken valt het meteen op dat deze bijzonder uiteenlopend kunnen zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat een dakraam vaak op aanzienlijke wijze wordt gepersonaliseerd. De kosten voor het plaatsen van een dakvenster hangt daarom onder andere af van de afmetingen en het materiaal waar je voor kiest.

Dit geldt niet alleen voor de afmetingen waarover ze beschikt, maar tevens ook voor het systeem waar gebruik van wordt gemaakt, de afwerking aan de zijde van het interieur en ga zo maar door.

Dakramen zijn bijna altijd opgebouwd uit hout of pvc. Pvc is doorgaans net iets duurder dan hout. Al deze verschillende factoren samen kunnen de uiteindelijke prijs van een dakraam behoorlijk wat hoger of lager laten uitvallen.

In onderstaand voorbeeld vind je een indicatie van de kosten voor een dakraam.

Voor een dakvenster met de afmetingen van 55 x 78 cm, betaal je gemiddeld vanaf 400 euro per stuk. Standaard inbegrepen: dubbele beglazing. Wil je regengeluiddempend glas dan kan daar tot 20% bij tot 480 euro. Voor super isolerende drievoudige beglazing kan het prijskaartje oplopen tot 600 euro.

Voor de binnen afwerking zijn er twee opties: hout of pvc. Dat laatste materiaal is volledig onderhoudsvrij, maar kan tot tot zo’n 15% duurder zijn.

De grootste impact op het prijskaartje is een elektrische bediening. Soms een echte must voor ramen op moeilijk bereikbare plaatsen. Automatisatie kan tot 80% meer kosten. Een meerprijs tot 320 euro ten opzichte van de standaard 400.

De plaatsingskosten, ten slotte. Jammer genoeg onmogelijk om een exacte prijs op te plakken. Het aantal werkuren is namelijk sterk afhankelijk van jouw dak. Gaat het om een hellend dak of plat dak en is je dak al geïsoleerd?

Deze richtprijzen zijn enkel indicatief en bespreek de opties en prijzen op voorhand met jouw dakwerker. Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over dakramen, dakrenovatie of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan .

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.