De prijs van een dak vernieuwen

Welke kost in rekening houden

  • ​De prijs van een dak vernieuwen
  • Het vervangen van de dakbedekking
  • Een overzetdak plaatsen
  • Dakpanplaten als alternatief
  • Een volledig nieuwe dakconstructie
Zo nu en dan is een volledige dakrenovatie of een dakvernieuwing een must. En dat is een hele klus.  Maar met welke kosten moet u rekening houden.

6 handige tips bij dakrenovatie

1. Plaats een onderdak

2. Zorg voor een goede dakisolatie

3. Renoveer ook uw dakgoot

4. Steek zelf de handen uit de mouwen

5. Gebruik oude dakpannen opnieuw

6. Vervang slechts een stuk van je dak

De prijs van een dak vernieuwen

Regen, koude, hitte, sneeuw… uw dak wordt er iedere dag van het jaar aan blootgesteld. Denken dat u jarenlang niets aan uw dak hoeft te doen, is dus een utopie. Zo nu en dan is een volledige dakrenovatie of een dakvernieuwing een must. En dat is een hele klus.

Maar met welke kosten moet u rekening houden, welke mogelijkheden zijn er en wat kost een dak vernieuwen? Wij helpen graag verder.

Zoals we eerder al zeiden, zijn er verschillende mogelijkheden om uw dak te vernieuwen. Als uw dak er heel slecht aan toe is, dan is een volledig nieuwe dakconstructie een optie. Maar het hoeft natuurlijk niet zo drastisch. Je kan bijvoorbeeld ook enkel de dakpannen of andere dakbedekking vervangen of een overzetdak plaatsen.

Er zijn een aantal factoren die uw keuze zullen beïnvloeden. Wat voor soort dak heeft u? In welke staat is het? Maar vooral ook: wat wil u zelf? En tenslotte is het budget waarover u beschikt ook geen onbelangrijke factor.

Het vervangen van de dakbedekking

Misschien is uw dakconstructie zelf helemaal nog niet aan vervanging toe, maar kan ze wel een nieuw laagje – lees: een nieuwe dakbedekking – gebruiken. U heeft hierbij duizend en één mogelijkheden. Heeft u een klassiek schuin dak, dan kunt u dat laten bedekken met pannen, leien of riet. EPDM en roofing zijn dan weer dakbedekkingen die bij platte daken voorkomen.

Er zijn bovendien nog andere dakwerken die u in combinatie met het leggen van een nieuwe dakbedekking kunt laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld maar aan het laten plaatsen van een dakraam of een leuke dakkapel.

Een overzetdak plaatsen

Uw dak vernieuwen kan ook met een zogenaamd overzetdak. De bestaande dakbedekking wordt hierbij als het ware overkoepeld door een constructie van metalen dakpanelen. De constructie die erop komt, is uit hout gemaakt. Dit betekent dat de bestaande dakbedekking de montage van deze constructie wel moet toelaten. Heeft u dakpannen, dan kan dit al wat moeilijker worden.

De metalen dakpanelen zien er mooi uit en zijn bedekt met een speciale coating, wat een positieve invloed heeft op de levensduur. Met een overzetdak ziet uw bestaande dak er weer als nieuw uit. En dit door er een nieuw dak over te plaatsen! Dit is een werkje dat ook snel kan uitgevoerd worden, aangezien er niets moet afgebroken worden. In slechts een paar dagen is uw dak in een nieuw jasje gestopt.

Een alternatief voor een overzetdak zijn dakpanplaten.

Een volledig nieuwe dakconstructie

In het slechtste geval kan het natuurlijk ook zijn dat uw dakconstructie aan vervanging toe is. Dit zijn intensieve dakwerken van de lange adem. Het kan immers nodig zijn dat u een muurplaat moet vervangen of andere steunbalken moet plaatsen. Een werk van lange adem betekent meestal ook een hoge(re) kostprijs. Dit is dus een factor waarmee u zeker rekening moet houden bij het bepalen van uw budget.

6 handige tips bij dakrenovatie

Een dak vernieuwen, betekent handenvol werk en op heel wat dingen letten. Daarom geven wij u graag 6 tips die u goed op weg helpen.

Tip 1: plaats een onderdak

Oudere woningen hebben vaak één ding gemeen: er is geen onderdak. Een onderdak is wat er tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal zit. Extra bescherming dus. Heb je een oud dak en laat je het vernieuwen, laat dan best meteen ook een onderdak plaatsen. Het zal wel iets meer kosten, maar dat is die extra bescherming van de dakconstructie wel waard.

Tip 2: zorg voor een goede dakisolatie

Dakisolatie is een heel belangrijke factor op het vlak van energiebesparing. Een goede dakisolatie kan de energiefactuur een pak lichter maken. Het is dus als het ware een investering die u terug verdient.

Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u zelfs nog aanspraak maken op een premie.

Wanneer u dakwerken laat uitvoeren aan de dakconstructie of de dakbedekking, kunt u dus best ook eens de dakisolatie laten controleren en waar nodig vernieuwen of aanvullen.

Tip 3: renoveer ook uw dakgoot

Een dakgoot speelt uiteraard een belangrijke rol bij het afvoeren van regenwater. Daarom is het niet alleen belangrijk om ze vrij te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat ze zich in een goede staat bevindt. Laat tijdens de dakwerken ook eens de dakgoot nakijken op eventuele gebreken of schade, en vraag wat het kost om ze te herstellen of te vervangen. Vaak zal het goedkoper zijn om meteen een combinatie van de twee te laten uitvoeren.

Tip 4: steek zelf de handen uit de mouwen

Bent u zelf een handige Harry? Dan kunt u flink wat geld besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken! Een dakbedekking verwijderen en een andere leggen, is iets dat u misschien zelf kunt doen. Neem natuurlijk nooit onnodige risico’s en laat u adviseren door een vakman. U kunt ook samenwerken met een aannemer en afspreken wie wel werk voor zijn rekening neemt. Voer zeker zelf geen werken uit waar u zelf niet 100% goed bij voelt.

Tip 5: gebruik oude dakpannen opnieuw

Het kan best zijn dat niet alle dakpannen in een slechte staat zijn. Sommige kunt u misschien recupereren. Het volledige dak vernieuwen is dan niet nodig. De slechte pannen kunnen vervangen worden en de andere krijgen een grondige poetsbeurt. U moet u er wel bewust van zijn dat dit – gezien de extra tijd die erin kruipt – extra kosten met zich meebrengt.

Laat wel een vakman beslissen of bepaalde pannen wel of niet kunnen gerecupereerd worden. Het kan immers zijn dat de pannen ergens verborgen schade hebben die u niet meteen opmerkt.

Tip 6: vervang slechts een stuk van je dak

Misschien is niet uw volledige dak aan vervanging toe, maar slechts een gedeelte ervan. U kunt dan deels de dakconstructie of dakbedekking vervangen, wat meteen ook een kleiner budget vraagt.

Beslis hier echter niet zelf over, maar laat een aannemer bepalen of gedeeltelijke vervanging mogelijk is. Hij kan beter inschatten dan u welke opties mogelijk zijn en welke niet. Let er ook op dat bij een gedeeltelijke vervanging uw dak er mooi blijft uitzien. Een kleurverschil in pannen, of zelfs verschillende pannen, wilt u echt niet hebben.

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken om de vele mogelijkheden te bespreken.

Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn.

Geef dakproblemen geen kans


Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dakwerkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie.

Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.