Dakbedekking plat dak kiezen

De ene dakbedekking is moeilijker te plaatsen dan de andere. Dit zal natuurlijk de prijs erg beïnvloeden.

1. Verschillende soorten dakbedekking

EPDM voor plat dak

Roofing dakbedekking

Groendak

PVC dakbedekking


2. De prijs van dakbedekking bepalen

Het plaatsen van een dakbedekking voor een plat dak is werk voor specialisten.

Wanneer je aan je plat dak gaat werken of een renovatie gaat uitvoeren, dan is het kiezen van de dakbedekking voor een plat dak één van de grootste uitdagingen. Een goede dakbedekking voor een plat dak voldoet namelijk aan erg uiteenlopende eisen. Zo is het bestand tegen allerlei weersomstandigheden en helpt het de binnentemperatuur te reguleren. Er zijn verschillende soorten dakbedekking voor platte daken. In dit artikel zullen we de belangrijkste bespreken.

Lees ook ons artikel:
Wat u moet weten over EPDM daken.

Verschillende soorten dakbedekking

Om het verschil in dakbedekking voor platte daken aan te duiden, lopen we eens langs enkele voor- en nadelen en de prijzen per vierkante meter.

EPDM voor plat dak

EPDM dakbedekking plat dak wint tegenwoordig enorm aan populariteit. Dit komt vooral door de goede eigenschappen van EPDM en de lange levensduur. Omdat in EPDM rubber is verwerkt, is het elastisch en is de kans op scheuren minimaal. Daardoor kun je er ook goed overheen lopen zonder vrees dat het gaat scheuren.

Een voordeel is dat EPDM in één geheel gesneden kan worden. Hierdoor heb je geen last van naden en is er dus geen kans dat naden loslaten. Daarnaast is de dakbedekking enorm goed bestand tegen de invloeden van uv-licht, extreme weersomstandigheden en is onderhoud nauwelijks nodig. Mocht er toch schade ontstaan, dan is het bovendien eenvoudig te repareren.

EPDM heeft een levensduur van minimaal 50 jaar. Het is wel een iets duurdere dakbedekking. Gemiddeld betaal je zo’n € 50,- per vierkante meter. Toch compenseren de positieve eigenschappen de hoge prijs. Is je dakbedekking van je plat dak aan vervanging toe? Dan is een EPDM dak absoluut het overwegen waard.

Roofing dakbedekking


Roofing of bitumen is momenteel nog de meest populaire en meest gebruikte dakbedekking voor een plat dak. Roofing wordt gewonnen uit aardolie, die is ontdaan van vloeibare stoffen als diesel en benzine. Deze dakbedekking wordt aangebracht door banen roofing op het plat dak vast te branden. De banen moeten elkaar wel overlappen zodat eventuele naden goed waterdicht zijn.

De kwaliteit van roofing is goed. Bovendien kan de dakbedekking goed met isolatie worden gecombineerd. Gemiddeld betaal je zo’n € 40 per vierkante meter voor roofing. Toch zal, vermoedelijk, in de toekomst steeds meer voor EPDM worden gekozen omdat de eigenschappen daarvan, beter zijn.

Groendak

Een groendak is een ideale dakbedekking voor een plat dak als je meer buitenruimte wilt creëren. Bovendien is het een erg duurzame keuze. Belangrijke voorwaarden hiervoor zijn een stevige dakconstructie en een goede isolatie die waterafstotend is.

Afhankelijk van welk soort groendak je kiest is vrijwel alle vegetatie mogelijk. Wil je niet teveel onderhoud aan je groendak, dan kun je het beste voor een extensief groendak kiezen. Dit dak is voornamelijk voorzien van vetplanten die geen onderhoud vergen. Heb je groene vingers en vind je het geen probleem om je dak te onderhouden, kies dan voor een intensief groen dak. Het is mogelijk om over een intensief groendak te lopen en vrijwel alle planten, bloemen en zelfs bomen planten kunnen erop worden geplaatst.

PVC dakbedekking

Een andere dakbedekking voor een plat dak is een PVC. Deze bestaat uit kunststof die met lijm of warme lucht aan het dak wordt vastgemaakt.

Een groot nadeel van PVC is dat de bedekking na enkele jaren al flink kan verzwakken en zo de kans op scheuren erg groot is. Hierdoor is de levensduur van PVC dakbedekking niet erg lang en wordt het meestal niet aangeraden. Kies je wel voor PVC, dan betaal je gemiddeld € 45,- per vierkante meter.

De prijs van dakbedekking bepalen

Hoewel elk soort dakbedekking zijn richtprijs per vierkante meter heeft, is de prijs uiteindelijk wel afhankelijk van enkele factoren:

Hoewel elk soort dakbedekking zijn richtprijs per vierkante meter heeft, is de prijs uiteindelijk wel afhankelijk van enkele factoren:

  • Schaf je nieuwe dakbedekking aan die geschikt is om over de oude te plaatsen, dan zul je goedkoper uit zijn dan wanneer je eerst de oude dakbedekking nog moet verwijderen.
  • Tijdens het plaatsen kun je ook kiezen voor nieuwe isolatie. Dit vereist uiteraard een grotere investering. Bij veel energiewinst kun je echter wel heel wat kosten besparen. Bovendien biedt de overheid heel wat aantrekkelijke renovatiepremies.
  • Hoe groter het oppervlakte van je dak, hoe meer vierkante meters je betaalt.
  • Als je dak moeilijk te bereiken is en er daardoor speciale apparatuur voor de installatie nodig is, dan kan dit de prijs fel beïnvloeden.
  • De ene dakbedekking is moeilijker te plaatsen dan de andere. Dit zal natuurlijk de prijs erg beïnvloeden.
Het plaatsen van een dakbedekking voor een plat dak is werk voor specialisten. Neem vrijblijvend contact op met Roozenburg Dakwerken om eens te informeren wat wij voor jou kunnen betekenen.

Voor Roozenburg Dakwerken staat voorop dat wij zowel een goed dak als een tevreden klant willen opleveren. Wij kijken dus verder dan de kwaliteit van het gekozen materiaal en de afwerking.

Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn.

Geef dakproblemen geen kans


Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak?

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dak werkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.
No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.