Dakbedekking met 34 jaar levensduur

Bitumen is de ideale roofing voor platte daken en daken met een kleine hellingsgraad.

 1. Enkellaagse toepassing
 2. Meerlaagse toepassing
 3. Ideaal voor groene daken
 4. Voordelen roofing
 5. Verschillende roofing varianten voor
 6. Werk voor specialisten
 7. Treft de juiste voorzorgsmaatregelen
 8. Kwaliteit en prijs

Bitumen is de ideale roofing voor platte daken en daken met een kleine hellingsgraad. Deze dakbedekking kan ook de basis vormen voor verschillende soorten levende daken. In dit artikel bekijken we wat er mogelijk is en hoe met een bitumen dak een levensduur tot 34 jaar kan worden behaald.

Een bitumen dakbedekking wordt als éénlaagse of meerlaagse dakafdichting aangebracht. Het EPDM dak kan op elk type ondergrond worden aangebracht. Voor een goede en ervaren dakdekker maakt het dus niet uit of de basis van uw dak is gemaakt van hout, beton of staal.

Een bitumen dakbedekking wordt als éénlaagse of meerlaagse dakafdichting aangebracht.

1. Enkellaagse toepassing

Een éénlaagse toepassing wordt meestal aangebracht wanneer er sprake is van het herstellen of vernieuwen van het bestaande dak. Ook leent het zich goed om de levensduur van het bestaande roofing plat dak te verlengen. De enkellaagse variant biedt goede bescherming tegen de zon en neerslag. Wie het dak echter wil gebruiken als dakterras, speeldak of groen dak, doet er verstandig aan om een meerlaagse toepassing te laten plaatsen.

2. Meerlaagse toepassing

Er zijn verschillende redenen waarom een meerlaagse toepassing uitkomst biedt. Bij de meerlagige dakafdichting wordt een plat dak opgebouwd uit een bitumineuze onderlaag, tussenlaag en eindlaag. Omwille van de brandveiligheid wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van zelfklevende onderlagen. De toplaag wordt meestal volledig gevlamlast op de onderlaag. Deze techniek vereist een specifieke werkwijze die voor elke ondergrond anders is. Ook maakt het een groot verschil of de installatie op een nieuwbouw- of renovatieproject gaat.

Omdat de laag is opgebouwd uit verschillende lagen, is het robuuster en beter bestand tegen invloeden zoals lopende of spelende mensen of de puntbelasting van meubilair of andere materialen.

Het idee dat bitumen dakbedekking voor een tuinhuisje de enige toepassing van het materiaal is, is dus achterhaald.

3. Ideaal voor groene daken

Groene daken winnen momenteel sterk aan populariteit. Een plat dak dat voorzien is van een levende, groene laag, oogt aantrekkelijk en kan ons helpen België klimaatbestendig te maken. Zo’n groen dak biedt bescherming tegen de invloeden van de zon en zal helpen het regenwater voortaan langer op ons perceel vast te houden. Dat vocht werkt als een beschermende deken tegen schommelingen van de temperatuur. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het dak vochtbestendig is gemaakt. Daarom is het belangrijk dat u onder die groene laag eerst een wortelwerende laag plaatst. Dit voorkomt dat het bitumen dak beschadigd raakt en dat lekkages worden veroorzaakt.

4. Voordelen roofing

Afhankelijk van de gekozen kwaliteit bieden bitumen daken een aantal voordelen:

 • Lange levensduur
 • Goed bestand tegen UV-stralen
 • Bestand tegen zeer lage temperaturen
 • Toepasbaar op vrijwel alle platdakconstructies
 • Eenvoudig herstellingen uit te voeren
 • 100% recycleerbaar

5. Verschillende roofing varianten beschikbaar voor:

 • Dakterrassen
 • Groendaken
 • Reflecterend
 • Brandwerend

6. Werk voor specialisten

EPDM dakbedekking moet eerst worden verhit voordat het kan worden aangebracht. Dat vereist vaardigheid en een verstandige aanpak. In het verleden is menig dak, letterlijk, in rook opgegaan omdat er met de mogelijke gevaren onvoldoende rekening was gehouden. Wees kritisch over wie de roofing op uw project mag plaatsen. Let daarom op zaken zoals:

 • Heeft de aannemer voldoende en bewezen ervaring?
 • Gebruikt de aannemer de juiste, goedgekeurde materialen?
Is de persoon die het aanbrengt, ervaren en bevoegd om met brandbaar materiaal op (grote) hoogte te mogen werken?

7. Treft de aannemer wel de juiste voorzorgsmaatregelen, waaronder:

 • Is de werkplek proper?
 • Is er voldoende blusmateriaal, direct, onder handbereik?
Zijn er maatregelen getroffen zodat men in geval van een calamiteit, het dak veilig kan verlaten?

8. Kwaliteit en prijs

Bij Roozenburg Dakwerken kijken we altijd naar welke kwaliteit het meest geschikt is voor uw dak. Op platte daken brengen we kwaliteitsmerken zoals Derbigum, Atab of Soprema aan. Bij de keuze voor kwaliteit werken wij steeds nauw met de opdrachtgever en aannemer samen. De kwaliteit van ons bitumen dak hangt namelijk of van de kwaliteit van de aangeleverde basis.

Graag komen wij vrijblijvend bij u langs om u te adviseren over de juiste keuze dakbedekking voor uw plat dak. Wanneer u kiest voor een dak van bitumen, lichten wij graag toe op welke manier en met welke materialen wij het project zullen aanpakken.

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.