Wat u moet weten over EPDM daken

Alles wat u moet weten over EPDM als dakbedekking.

  1. Wat is EPDM dakbedekking?
  2. Betrouwbaar tegen lekkages
  3. Aanbrengen is werk voor specialisten
  4. Waarom kiest u voor EPDM?
  5. Bitumen versus EPDM
  6. PVC versus EPDM
  7. Groen en EPDM

Gaat u een huis (ver)bouwen en twijfelt u nog over het juiste type dakbedekking? Of bent u toe aan een grondige dakrenovatie van uw huidige bitumen dak? Wij vertellen u graag de voordelen voor dakwerk zoals EPDM.

1. Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM is de afkorting van “Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer”, een ingewikkelde, scheikundige bewoording voor een ijzersterk rubber. Dit synthetische rubber ontstaat door Polymerisatie (het samenvoegen van kleine koolwaterstoffen tot een lange keten) van de genoemde componenten.

*Ethylene Propylene Diene Monomer

Door deze massa tussen twee of meer walsen te rollen (kalanderen) en te vulkaniseren ontstaat een rubberfolie met een rekbaarheid van maar liefst 400%! Een technisch verhaal, maar in de praktijk betekent dit dat u, nadat de EPDM dakbedekking is aangebracht, niet meer naar uw dakbedekking hoeft om te kijken. EPDM is supersterk en onverwoestbaar!

Een dakbedekking van EPDM is geheel onderhoudsvrij, het hele jaar beloopbaar en volledig recycleerbaar.

EPDM bezit een aantal kwaliteiten en eigenschappen die dit type dakbedekking ijzersterk maken:
  • Blijvend elastisch bij temperatuurschommelingen;
  • Volledig bestand tegen weersinvloeden;
  • Hoge elasticiteit;

a. Betrouwbaar tegen lekkages

Misschien wel het allergrootste voordeel van een EPDM dakbedekking is dat het synthetische rubber uit slechts één membraan bestaat dat uw dak volledig bedekt. In tegenstelling tot de banen dakleer die op de meeste daken zijn aangebracht, is EPDM vooral op het gebied van lekkages doorgaans betrouwbaarder.

Bij bitumineuze dakrollen is het na een aantal jaar mogelijk dat de verbindingsnaden van de bitumineuze dakrollen loslaten. Op die manier kan er een lekkage in het dak ontstaan. Met EPDM bekleding op uw dak hoeft u zich hier geen zorgen over te maken omdat er bij het aanbrengen niet wordt gewerkt met losse componenten maar met één groot geheel.

b. Aanbrengen is werk voor specialisten

EPDM beschikt over een groot aantal goede eigenschappen. Wel is het van belang dat de dakbedekking op de juiste manier wordt aangebracht.

Werk daarom met een uiterst gespecialiseerd team voor het aanbrengen van deze kwalitatief hoogwaardige EPDM dakbedekking. Vooraf is er bij u een bezoek om de afmetingen van uw dak in kaart te brengen. De EPDM dakbedekking wordt precies voor u op maat gemaakt om vervolgens het synthetische rubber met de beste materialen aan te brengen. De komende tientallen jaren hoeft u niet meer om te kijken naar uw dak!

Ieder dak is verschillend en behoeft een andere manier van aanpak. Vandaar dat bij elk uniek project de vierkante meter prijs kan verschillen.

2. Waarom kiest u voor EPDM?

a. Bitumen versus EPDM

Heeft u een plat of licht hellend dak? De kans is groot dat er momenteel een bitumen dakbedekking op uw dak aanwezig is. U herkent deze bedekking aan de verschillende lagen dakleer die gedeeltelijk over elkaar heen zijn aangebracht. Deze lagen worden met behulp van een gasbrander op het dak vast gesmolten. Dit type dakbedekking is een prima kandidaat om als bescherming van uw dak te dienen.

Wel is het zo dat een dak dat is voorzien van bitumen doorgaans gevoelig is voor lekkages.

Doordat de lagen dakleer over elkaar heen worden aangebracht, is de kans groot dat de verbindingsnaden in verloop van tijd loslaten.

Als gevolg daarvan kan regenwater tussen de lagen dakleer heen sijpelen.

U kunt zich ongetwijfeld voorstellen wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Bent u dus op zoek naar een dakbedekking die tientallen jaren onderhoudsvrij meegaat? Dan biedt het gesloten dakbedekkingssysteem EPDM u een uitkomst!

Een bitumineuze dakbedekking is uiterst geschikt als onderlaag voor Resitrix EPDM. Met Resitrix combineert u het beste van twee werelden. Resitrix is een met glasvezel gewapende EPDM toplaag met een bitumineuze onderlaag. Deze vorm van EPDM kan op uw huidige bitumen dak worden aangebracht. Resitrix is zo robuust en sterk dat het zelfs voor bruggen en tunnels wordt gebruikt. De prijs per m2 Resitrix ligt echter gemiddeld wel een stuk hoger dan de EPDM die zonder bitumen onderlaag wordt aangebracht.

b. PVC versus EPDM

Naast een bitumen dakbedekking, is een PVC dakbedekking ook een optie. Deze dakbedekking is gemaakt van het kunststof materiaal Polyvinylchloride. PVC dakbedekking is geschikt voor zowel platte als licht hellende daken. Deze dakbedekking heeft als voordeel dat PVC in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

PVC kan meer dan 20 jaar meegaan, maar het nadeel van deze bedekking is dat het PVC zeer vaak en zeer goed onderhouden moet worden om in goede staat te blijven. Het leggen en verwerken van PVC is daarnaast een zeer arbeidsintensieve klus, waardoor de prijs van het leggen van PVC doorgaans een stuk hoger ligt dan bij andere typen dakbedekking.

EPDM dakbedekking is gemaakt van synthetisch rubber en is daarom een stuk elastischer dan een PVC dakbedekking.

Wanneer u EPDM door op uw dak laat plaatsen, kunnen dakramen en andere uitstulpingen op het dak gemakkelijk en vakkundig in de dakbedekking worden meegenomen.

Daarnaast is een EPDM dakbedekking een stuk meer onderhoudsvrij en gaat EPDM tientallen jaren langer mee.

c. Groen en EPDM

EPDM dakbedekking biedt zowel letterlijk als figuurlijk groene mogelijkheden voor uw dak. In tegenstelling tot bovengenoemde bitumen dakbedekking, die door middel van een gasbrander op uw dak wordt aangebracht, bestaat een EPDM dakbedekking slechts uit één enkel membraan dat op het dak wordt gelijmd. Een stuk duurzamer, groener, en beter voor het milieu.

Tevens biedt de EPDM dakbedekking de mogelijkheid om beplanting op uw dak te laten groeien.

Het synthetische rubber is wortelbestendig en daardoor uiterst geschikt als basis voor een mooi groendak.

Bij Roozenburg Dakwerken geven we u graag advies over het type dakwerk dat precies bij uw dak past. Bent u benieuwd naar de prijzen van de verschillende dakwerken? We komen graag een kijkje nemen om u te adviseren hoe u de juiste keuze kunt maken.

Is er een verbindingsnaad in uw huidig dak aan het loslaten?

Voorkom een lek dat tot waterschade kan leiden.

Ook voor lekkage preventie staat Roozenburg Dakwerken voor u klaar.

Of heeft u graag dat wij Resitrix EPDM op uw plat dak plaatsen of bent u benieuwd naar de prijs van Resitrix EPDM? We staan voor u klaar! Wij maken de offerte voor u op maat zodat u vooraf weet waar u aan toe bent.

Heeft u verdere vragen over het aanbrengen, vervangen of repareren van uw dakbedekking?

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over

dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.