Wat komt er allemaal bij een dakrenovatie kijken?

Soms is het ook nodig om onderdelen van het dakhout zoals onderdak, pannenlatten en stoflatten te vervangen.

1. Renovatie bij dakpannen

       - Hoe herstel je het dak

2. Renovatie van een leien dak

       - Herstellen en renoveren van een leien dak

3. Renovatie van platte daken

       - Herstellen en renoveren van platte daken

4. Renovatie van dakgoten en regenpijpen

5. Renovatie van constructiehout

Bij de renovatie van een leien dak moet je wel rekening houden met het gewicht van een dubbele laag leien. Overleg daarom eerst met de architect of ingenieur om na te gaan of het dak dit gewicht aankan.

Een nieuw dak kost veel meer dan een dakrenovatie. Maar wat komt er allemaal bij zo’n renovatie kijken? Wat zijn de voordelen? Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het herstellen of renoveren van je dak?

In dit artikel zullen we de vijf meest voorkomende renovaties aan het dak bespreken.

Renovatie bij dakpannen

Leien en dakpannen zijn de meest voorkomende dakbedekking op een hellend dak. Ongeacht het type dakpan worden hier dan ook de meeste problemen ervaren. Zo kunnen oude dakpannen na een hagelbui of een stevig onweer makkelijk scheuren vertonen. Wanneer het vriest kan bevroren water in de kleine scheurtjes gaan uitzetten en de dakpannen doen breken.

In dat geval is het vervangen van de dakpannen de enige optie. Daarnaast moeten ook de hulpstukken zoals de gevelpan en broekstuk worden vervangen of hersteld.

Hoe herstel je het dak?

Ten eerste laat je na een grondige dakinspectie een offerte opmaken door de ervaren dakwerker. Vervolgens moet de dakbedekking verwijderd worden. Loszittende pannen worden terug op hun oorspronkelijke plek gezet, gebroken leien en pannen worden weggehaald. Ga steeds na of dakpannen al dan niet gerecupereerd kunnen worden.

Soms is het ook nodig om onderdelen van het dakhout zoals onderdak, pannenlatten en stoflatten te vervangen.

Tenslotte kunnen de nieuwe pannen en leien geplaatst worden.

Dakrenovatie van een leien dak

Een leien dak kan gerealiseerd worden met natuurleien (leisteen) of met kunst leien (vezelcement). De plaatsing van deze leien kan op verschillende manieren gebeuren en het uiteindelijke patroon kan daarbij verschillen. Je hebt meestal de keuze tussen een enkelvoudige of dubbele horizontale plaatsing of een enkelvoudige dekking met ruitleien. Hoewel een enkelvoudige dekking goedkoper is, geeft het meer kans op lekkage waardoor een dubbele laag beter is.

Bij de renovatie van een leien dak moet je wel rekening houden met het gewicht van een dubbele laag leien. Overleg daarom eerst met de architect of ingenieur om na te gaan of het dak dit gewicht aankan. Je kunt ook opteren voor kunstleien of bitumenleien, die beiden minder wegen maar ook minder duurzaam zijn.

Renoveren en herstellen van een leien dak

Leien die losgekomen zijn door doorgeroeste leihaken of een stevig onweer dienen vervangen te worden. Water dat via een leien dak naar binnen sijpelt kan namelijk heel wat schade veroorzaken zoals schimmel, ongedierte en daklekkage. Het tijdig vervangen van losliggende leien voorkomt dus een hele reeks extra dakwerken.

Renovatie van platte daken

Er bestaan verschillende soorten platte daken zoals koude, omgekeerde en warme platte daken. Voor de dakbedekking zijn er meerdere opties: PVC-folie, EPDM of roofing (bitumen). Deze bedekking kan gelijmd, gelast of mechanisch bevestigd worden. Afhankelijk van de opbouw kan een plat dak ook als groendak dienst doen.

Herstellen en renoveren van platte daken

Een dakrenovatie van platte daken is niet vanzelfsprekend. Zo moet er bijvoorbeeld extra dakisolatie geplaatst worden of moet de oude isolatie vervangen worden. Bij oudere platte daken zorgen slijtage en de invloed van UV-straling voor de meeste problemen. Ze kunnen zorgen voor scheuren en blaasvorming in de roofing en lekkage aan dakdoorvoeren. Lasnaden kunnen ook loskomen door slechte verlijming en allerlei problemen met de dakrand dienen zo snel mogelijk opgelost te worden.

Renovatie van dakgoten en regenpijpen

Het herstellen van dakgoten is een belangrijk onderdeel van dakwerken. Hanggoten en bakgoten geraken makkelijk verstopt, beginnen al snel te lekken en zijn gevoelig voor houtrot. Door een slechte hechting aan het dak zal de afwatering naar de afvoerpijpen niet meer voldoen, met een ophoping van mos en bladeren als gevolg. Dit extra gewicht doet de goten doorhangen of zelfs volledig afbreken. Bij bakgoten kan het hout rotten door het insijpelen van vocht. De dakgootbekleding vervangen is dan de enige optie.

PVC gootstukken kunnen slecht aan elkaar aangesloten zijn, waardoor waterinfiltratie gaat optreden. Bij zinken hanggoten kunnen de lasnaden afbreken, met een slechte waterafvoer als gevolg. In beide gevallen is het vervangen van de dakgoten de beste optie.

Dakrenovatie van constructiehout

De constructie van een dak bestaat uit verschillende soorten hout. Om de draagkracht van het dak te garanderen mag dit hout niet in slechte staat zijn. In geval van waterschade gaat het hout rotten en broos worden. Ook dan is het dakhout vervangen de beste optie is.

Het renoveren van een dak is specialisten werk. Nodig daarom de specialisten van Roozenburg Dakwerken uit zodat zij u kunnen adviseren of een scherpe offerte kunnen voorleggen.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste soorten dakbedekking voor jouw dak? Geen nood. De juiste dakbedekking kiezen is immers een hele uitdaging. Welk materiaal kies je voor je dak? Welke kleur past het best bij je gevel? En dan hebben we het nog niet over isolatiemateriaal, regenpijpen of dakramen. De specialisten van Roozenburg Dakwerken staan voor je klaar om alle modellen gedetailleerd met je te bespreken en jouw vragen te beantwoorden.

Voor Roozenburg Dakwerken staat voorop dat wij zowel een goed dak als een tevreden klant willen opleveren. Wij kijken dus verder dan de kwaliteit van het gekozen materiaal en de afwerking.

Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn.

Geef dakproblemen geen kans


Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak?

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dak werkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.
No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.