Dakkapel vergunning: vergunningsprocedure

Vergunningsprocedure voor uw dakkapel

Een dakkapel of dakopbouw leent zich uitstekend om van een kleine, donkere zolder een comfortabele thuiswerkplek of logeerkamer te maken. Wanneer de afmetingen binnen de gestelde normen blijven en de draagstructuur van het dak niet wordt aangetast, dan mag u de dakkapel zelf plaatsen. Het is dus belangrijk om samen te werken met een ervaren partner.

COVID-19 heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat u thuis beschikt over een ruimte waar u kunt werken of waar u zich voor even kunt onttrekken aan de omgeving of uw gezelschap. Hoewel de regels omtrent de lockdown zich langzaamaan ontspannen zullen de ervaringen die afgelopen jaar zijn opgedaan, de maatschappij blijvend veranderen. Een verbeterde verkeersdoorstroming, minder CO2 uitstoot en een hogere productiviteit omdat kantoorpersoneel meer flexibiliteit had, zijn als positief ervaren. Ook waren veel ouders blij dat ze de tijd en vrijheid hadden om werk en gezin beter op elkaar af te stemmen. Tegelijkertijd werd op veel plekken duidelijk dat een extra kamer of ruimte welkom is.

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Volgens de wet is het niet toegestaan om een dakkapel zonder vergunning te plaatsen. De regels daarvoor zijn vastgelegd in Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Elke gemeente mag die regels echter een beetje aanpassen. Roozenburg Dakwerken heeft die verschillende aanpassingen allemaal in kaart gebracht. Daarom weten wij precies wat de maximale hoogte is die de verschillende gemeenten toestaan. In veel gevallen mag die maar half zo hoog zijn als het dak zelf. Sommige gemeenten verlangen dat u 1 meter uit de nok blijft. De onderstaande afbeeldingen tonen wat voorbeelden op basis van onze ervaringen.

Dankzij onze kennis is het vaak mogelijk om de benodigde omgevingsvergunning snel en eenvoudig aan te vragen bij www.omgevingsloket.be. In de meeste gevallen kan dat worden gedaan zonder dat u een architect hoeft in te schakelen.

Drie mogelijkheden om de vergunning voor een dakkapel aan te vragen

Succesvol een dakkapel plaatsen kan op drie manieren worden gedaan:

1. Procedure met architect

Veel mensen denken dat, vanwege de vele voorwaarden die in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden gesteld, het noodzakelijk is om een architect aan te stellen. De kosten voor een architect ligt gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro. Opties twee en drie laten echter zien dat deze uitgave niet noodzakelijk hoeft te zijn.

2. Procedure zonder architect

Een architect is niet strikt noodzakelijk wanneer:

  • De dakkapel binnen bepaalde afmetingen valt
  • De draagconstructie van het dak niet wordt aangepast

Wanneer u beschikt over de laatste vergunning en de originele bouwplannen voor uw woning of pand dan kunnen wij namens u de vergunning aanvragen. Zelfs wanneer uw niet meteen voldoet aan de eisen, kan Roozenburg Dakwerken u toch helpen.

3. Procedure met Roozenburg Dakwerken

Roozenburg specialiseert zich in de totale aanpak. Naast het vervaardigen en plaatsen van dakkapellen, verzorgen wij ook:

  • De projectadministratie
  • Het tekenen van bouwplannen
  • Alle overige administratie
  • Het indienen van de aanvraag bij het omgevingsloket
  • De opvolging van de aanvraag
  • ….

Laat u niet verrassen

Een zorgvuldige voorbereiding om uw zolder om te toveren in een logeer- of werkkamer vergt al snel 9 maanden. Zoals u in de onderstaande tijdlijn kunt zien, zit de meeste tijd daarbij in de verwerking van de aanvraag door de gemeente en het bestellen van de juiste materialen. Het succes valt of staat dus met een goede voorbereiding en de begeleiding en uitvoering door mensen met kennis van zaken. Daarbij is het belangrijk dat u het eindresultaat voortdurend vooropstelt. Concessies doen aan dat eindresultaat zal het proces niet versnellen. Wel heeft dat tot gevolg dat u minder lang en minder uitvoerig kunt genieten van uw uitbouw.

Waarom Roozenburg Dakwerken?

In de referenties die wij van onze klanten ontvangen prijkt vrijwel altijd ons persoonlijk en specialistisch advies bovenal. Wij zetten graag dat ene stapje extra. Daarom denken wij met u mee en adviseren wij u over subsidies en financiële ondersteuningen die de investeringen in dakkapellen betaalbaar houden. Bij ons komt u niet voor verrassingen te staan omdat wij ons motto ‘On time. On budget’ altijd aanhouden. Onze mensen zijn gespecialiseerde vakmensen die uit het juiste hout zijn gesneden en die de tevredenheid van de klant altijd voorop stellen. Dankzij hun gedrevenheid beschouwen ze elk project als een nieuwe uitdaging. Wij komen daarom graag en vrijblijvend bij u langs zodat u dat zelf kunt vaststellen.

Wil je meer weten over dakkapellen?

Boek hier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met onze experten.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.