Top tien roofing tips

Wij zijn op alle daken thuis

1. Veiligheid komt steeds op de eerste plaats

2. Neem voorzorgsmaatregelen

3. Spuit het dak af

4. Houd de goten proper

5. Vermijd droge, rottende plekken

6. Voorkom het ophopen van ijs

7. Overweeg een EPDM dakbedekking

8. Inspecteer het materiaal

9. Onderzoek de kil en nok van het dak

10. Dicht de lekken

Wilt u zelf uw dak van roofing voorzien? Of laat u het door dakwerkers doen, maar wilt u dat alles correct gebeurt? Lees dan dit artikel met 10 roofing tips.

Als het gaat om het dak van een woning, dan zijn er vele zaken die belangrijk zijn. Wij zetten er een aantal voor u op een rij.

Veiligheid komt steeds op de eerste plaats

Als u bij een daklekkage zelf de reparaties wilt uitvoeren, is het zeer belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Een lek zoeken in de dakbedekking terwijl het regent of wanneer het dak bedekt is met ijs en sneeuw, is niet het beste idee. Neem rustig de tijd, wacht op betere weersomstandigheden en ga dan geduldig op zoek naar het lek.

Neem voorzorgsmaatregelen

Tijdens het uitvoeren van dakwerken moet u wel eens een onveilige houding aannemen. Overweeg schoenen met rubberen zolen om het uitglijden te vermijden en draag een harnas ter bescherming. Werk daarnaast steeds met een partner die meteen kan ingrijpen bij een werkongeval.

Spuit het dak af

Een handige manier om een lek in de roofing te vinden is door het dak op verschillende plaatsen met een tuinslang te besproeien. Doe dit best niet in de winter wanneer het buiten vriest. Dit kan namelijk een gladde dakbedekking veroorzaken en vergroot het risico op een ongeval.

Houd de goten proper

Verstopte dakgoten zijn één van de meest voorkomende oorzaken van lekkages in het dak. Een verstopte goot zorgt er immers voor dat het regenwater ophoopt en uiteindelijk zijn weg naar binnen vindt. Wilt u liever geen lek, dan is het verstandig om uw dakgoten regelmatig proper te maken.

Vermijd droge, rottende plekken

Droge, rottende plekken in de dakbedekking zijn niet het gevolg van waterschade, maar van een tekort aan ventilatie. Als de dakwerken in het midden van het dak worden uitgevoerd, bestaat de kans dat de triplex daar verslecht. Het dak gaat dan doorbuigen, waardoor de dakshingles eerst broos worden en vervolgens gaan scheuren en breken. Dit heeft dan een lek als gevolg.

Droge, rottende plekken kunnen vermeden worden door het installeren van een nokventilatie. Deze werkt alleen als er een ventilatierooster aanwezig is.

Voorkom het ophopen van ijs

Smeltend of schuivend ijs vindt, tijdens de winter, makkelijk zijn weg tot onder het dakmembraan, de shingles en de dakgoten. Dit ijs gaat smelten als het de isolatielaag bereikt en zal daar naar binnen druipen. Dankzij een goede ventilatie, regenschermen en een goed uitgevoerde druppelrand kan dit probleem vermeden worden of de gevolgen ervan, beperkt worden.

Overweeg een EPDM dakbedekking en herstel de rubberen botten

EPDM wordt steeds meer gekozen als dakbedekking boven de traditionele bitumen roofing. EPDM heeft namelijk een hoge elasticiteit en is ook beter bestand tegen UV-straling. Dit geeft EPDM een levensduur van minstens 50 jaar. Daarnaast wordt een EPDM dakbedekking steeds in één groot naadloos oppervlak aangebracht. Dit verkleint het risico op lekken en waarborgt dus een goede waterdichtheid van een EPDM dakbedekking. Bovendien geeft het een topuitstraling aan je dak.

Vervolgens is het ook interessant om tijdens de dakwerken de rubberen botten te vervangen. Als deze uitdrogen kunnen ze immers grote lekken veroorzaken.

Inspecteer het materiaal

Het kan gebeuren dat dakshingles na een tijdje gaan barsten en hun werking gaan verliezen. Zulke defecten van het materiaal spelen een belangrijke rol in het ontstaan van lekken. Nagels kunnen bijvoorbeeld te laag genageld worden, waardoor ze terug omhoog komen. Het is dus aan te raden om het materiaal grondig te checken alvorens aan de dakwerken te beginnen.

Onderzoek de kil en nok van het dak

De kil is de plek waar twee dakdelen samenkomen en is, samen met de nok van het dak, een kwetsbare plek voor lekken. Dit omdat al het water dus op deze plekken samenkomt. Een ophoping van water kan al snel waterschade veroorzaken.

Dicht de lekken

Wees niet ontmoedigd als u niet meteen een lek kunt vinden. Ga rustig en systematisch te werk om meerdere zones van het dak waterdicht te maken. Dan komt u vanzelf de probleem plek tegen.

Wilt u dat goed en zorgeloos gedaan hebben? Neem dan eens contact op met Roozenburg Dakwerken. Wij zijn op alle daken thuis en kunnen het probleem snel en vakkundig voor u verhelpen.

Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn.

Geef dakproblemen geen kans


Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dakwerkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie.

Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.