Tips voor onderhoud van een plat dak

Onderhoud plat dak: hier zijn 6 handige tips!

  1. Het dak reinigen
  2. Het mos verwijderen
  3. Het herstellen van blazen
  4. Een verweerd dak 'regenereren'
  5. Het controleren van de afwerking
  6. Het reinigen van de dakgoot

Wanneer u onder een plat dak leeft, doet u er goed aan deze twee keer per jaar te inspecteren. Die inspectie kunt u het beste zowel in de lente als vroeg in de herfst uitvoeren. Dat geeft u voldoende tijd om eventuele mankementen, tijdig te herstellen.

Dit geldt zeker als het onderhoud een plat dak met bitumenbedekking betreft.

1. Het dak reinigen

Een plat dak vereist wat meer onderhoud dan een schuin dak. Er kan namelijk van alles op blijven liggen. Bladeren, algen, mos en eventueel ander vuil moet dus worden verwijderd. Een harde bezem met wat water is dan al voldoende om het dak voldoende schoon te maken.

2. Het mos verwijderen

Mos is makkelijk te verwijderen met een licht bestrijdingsmiddel. Wees wel selectief in het middel dat u inzet omdat de regelgeving tegenwoordig steeds strenger is aangaande het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Mocht u al jaren een middel in de garage hebben staan, dan is het raadzaam vooraf te controleren of deze nog altijd mag worden gebruikt. Wanneer u grind op uw dak heeft liggen, kan het ook helpen om dit met behulp van een hark of bezem, eens te keren. Ga daarbij wel bedachtzaam te werk om te voorkomen dat u de bitumen dakbedekking beschadigd.

3. Het herstellen van blazen

Wanneer u blazen onder uw dakbedekking heeft, is er onderhoud nodig om te voorkomen dat u met een lekkage opgezadeld komt te zitten. Om het dak te herstellen moeten de blazen worden opengesneden en worden afgewerkt.

U doet dit door een kruis in de blaas te kerven en, vervolgens, de vier hoeken naar buiten te buigen. Laat de blaas goed drogen en breng daarna Derbimastic aan op de binnenzijde.

Vouw daarna alles dicht en strijk nog wat mastiek over de snijnaden. Breng daarna een glasvezelband over het kruis aan. Werk het af met een laatste laag Mastiek.

4. Een verweerd dak ‘regenereren’

Het regeneren van een verweerd plat dak kan een duurdere renovatie enige jaren uitstellen. Belangrijk daarvoor is dat het dak eerst goed schoon wordt gemaakt en dat grote scheuren en blazen dicht zijn gemaakt en behandeld zijn. Vervolgens kunt u het dak gelijkmatig instrijken met Derbiliquid om zo een waterdichte coating aan te brengen.

Door het regenereren worden niet alleen kleine scheurtjes gedicht, maar ook het onderliggende bitumen wordt verstevigd. Na ongeveer 24 uur is de coating droog. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u vooraf controleer of het niet gaat regenen voor u aan de klus begint.

5. Het controleren van de afwerking

Behalve de dakbedekking, is het ook belangrijk om de aansluitingen met muren, schoorstenen etc. goed te controleren om lekkages voor te zijn. Dit zijn de plekken die bij het onderhoud van een plat dak de meeste aandacht vergen. Mocht de afwerking aan herstel toe zijn, dan kunt u hier ook Derbimastic voor gebruiken.

6. Het reinigen van de dakgoot

Dakgoten kunnen, wanneer ze in slechte staat verkeren, scheuren of afbreken. Belangrijk is dus dat u uw dakgoot regelmatig controleert op zwakke plekken, zodat deze schade voorkomen kan worden. Ook de regenpijp moet zo nu en dan van binnen worden gereinigd om bladeren, mos en aanslag te verwijderen. Zo kunt u verstoppingen voor zijn.

Het onderhoud van een plat dak lijkt iets dat veel mensen zelf kunnen doen. Toch raden wij aan om het inschakelen van experts te overwegen. Werken op hoogte vereist een zekere veiligheid terwijl bitumen ook een bepaalde aanpak vereist. Wanneer u dit negeert dan kunnen de consequenties enorm zijn terwijl experts hier juist op zijn voorbereid.

Het reinigen en onderhouden van dakwerken is zeer belangrijk om schade en grote kosten te voorkomen. Roozenburg Dakwerken helpt u hier graag bij.

Neem daarom vrijblijvend contact met ons op zodat wij u volledig kunnen informeren.

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over

dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.