Nieuwe of recuperatie dakpannen

Gerecupereerde dakpannen is niet zonder risico’s.


1. De kwaliteit van recuperatie dakpannen is niet gegarandeerd

2. De oude dakpannen kunnen afwijken qua formaat

3. Dakwerken met recuperatie dakpannen zijn zeer arbeidsintensief

4. Oude dakpannen bieden geen goede isolatie

5. De recuperatie dakpannen zijn zeer gevoelig voor breuken

6. Oude pannen kunnen snel onbruikbaar worden

Denkt u erover om een oud pand zoals een landhuis, een hoeve of een pastorie te renoveren en twijfelt u over wat u moet doen met uw dak? Weet u niet of u de oude dakpannen moet gebruiken of moet gaan voor nieuwe dakpannen? In dit artikel leggen we u de voordelen en nadelen van deze keuzes uit.

Een dakrenovatie kan erg kostbaar zijn waardoor het voor de hand ligt om oude dakpannen te gebruiken. Zeker wanneer de meeste pannen nog in goede staat zijn. Recuperatie dakpannen genieten vaak de voorkeur omdat deze qua sfeer goed bij het oude gebouw passen. Maar ook wanneer u een nieuwe woning bouwt, kan een bedekking met authentiek ogende dakpannen erg mooi zijn. Toch is het soms verstandig om gelijk voor nieuwe dakpannen te kiezen zodat u er zeker van bent dat het dak voor de komende jaren weer helemaal wind- en waterdicht is.


De kwaliteit van recuperatie dakpannen is niet gegarandeerd

In tegenstelling tot nieuwe dakpannen worden gerecupereerde dakpannen niet met een kwaliteitsgarantie geleverd. Zo kunt u dus niet profiteren van een garantieperiode van tientallen jaren, waarbij ook de vervangingskosten inbegrepen zijn.

De oude dakpannen kunnen afwijken qua formaat

In het verleden werden dakpannen lang niet altijd in een standaard formaat gemaakt. Dit maakt het plaatsen van een nieuw dak met recuperatie dakpannen een hele karwei. Bovendien passen verouderde dakpannen vaak niet goed op elkaar, waardoor u meer aandacht moet besteden aan het vermijden van lekkages tijdens regenbuien.

Dakwerken met recuperatie dakpannen is zeer arbeidsintensief

Gerecupereerde dakpannen zijn niet voorzien van standaard bevestigingsmaterialen. Iedere dakpan moet dan ook individueel voorzien worden van uitsparingen voor de nagels. Niet alleen neemt dit veel tijd in beslag, maar het vergroot ook het risico op het breken van de dakpannen.

Met oude dakpannen upgrade je best uw isolatie

Invloeden van buitenaf kunnen uw oude pannen flink beschadigen. Recuperatiepannen kunnen poreus zijn en regenwater absorberen. Als er onvoldoende isolatie aanwezig is, drogen de pannen op door middel van de warmte in het huis. Wanneer bij een dakrenovatie het dak wordt geïsoleerd en oude pannen worden hergebruikt dan worden deze exponentieel slecht. Om te weten of oude dakpannen geschikt zijn voor hergebruik kan Roozenburg u ter plaatse adviseren.

De recuperatie dakpannen zijn zeer gevoelig voor breuken

Wanneer u de huidige dakpannen hergebruikt, is de kans groot dat ze reeds beschadigd zijn. Blootstelling aan vorst kan ervoor zorgen dat er flinterdunne scheurtjes of barsten in de dakpannen aanwezig zijn. Zelf zult u deze misschien niet zo snel zien, maar onderhuids kunnen de oude pannen er bijzonder slecht aan toe zijn.

Oude pannen kunnen snel onbruikbaar worden

Dakpannen en dakgedeeltes als de noordbomen en vorsten werden vroeger met mortel vastgezet. Wanneer nu de dakpannen worden afgebroken om te dienen als recuperatie dakpannen, leidt dit erg vaak tot beschadiging, waardoor heel wat dakpannen simpelweg onbruikbaar worden. Als gevolg hiervan zijn deze recuperatie gedeelten redelijk schaars, waardoor ook de prijs ervan flink omhoog wordt gedreven.

De Oude Pottelbergse Pan 451:

Een formidabel alternatief voor de recuperatie dakpannen

Het gebruik van gerecupereerde dakpannen voor uw dak is dus beslist niet zonder risico’s. Toch blijft de rustieke uitstraling en de historische allure ervan een grote aantrekkingskracht houden op zeer veel mensen. Gelukkig is er tegenwoordig met de nieuwe dakpan varianten zoals de Oude Pottelbergse Pan 451 een formidabel alternatief.

Deze heeft de prachtige authentieke uitstraling van de gerecupereerde dakpan, maar is gemaakt met de hedendaagse kwaliteit. Met de Oude Pottelbergse Pan 451 bent u verzekerd van maar liefst 30 jaar garantie.

Deze dakpan kan uw woning een authentieke uitstraling bieden terwijl u wel een modern comfort en toekomstbestendig energieverbruik kent. Een woning die voorzien is van dit soort pannen, is dus niet alleen een meerwaarde voor haar omgeving maar tevens een goede investering.

Wij staan garant voor een duurzame oplossing op de lange termijn.

De specialisten van Roozenburg Dakwerken werken dagelijks aan het plaatsen of verbeteren van daken. Wij gebruiken daarvoor allerlei soorten materiaal en doen dat voor een grote diversiteit aan panden. Vandaar dat wij kunnen terugvallen op een zeer ruime ervaring.

Overweegt u om uw dak te verbeteren of te laten aanpassen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op zodat wij u kunnen adviseren over de verschillende opties en de consequenties van uw keuze voor oude dakpannen of nieuwe dakpannen. Die consequenties gaan verder dan alleen maar de aanschafprijs. Goed advies vooraf kan u veel leed besparen of juist uw woning een extra meerwaarde geven.

Wilt u dat goed en zorgeloos gedaan hebben? Neem dan eens contact op met Roozenburg Dakwerken. Wij zijn op alle daken thuis en kunnen het probleem snel en vakkundig voor u verhelpen.

Geef dakproblemen geen kans

Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dakwerkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie.

Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een adviesgesprek .

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.