Hoe groot mag een dakkapel zijn?

Hoe groot mag een dakkapel zijn?

Wat is de maximale hoogte of breedte van een dakkapel?

De afmetingen waaraan een extra ruimte op zolder moet voldoen kan per gemeente verschillen. Toch zijn er een aantal uitgangspunten die als basis kunnen dienen. In dit artikel leggen we uit hoeveel ruimte wij voor u kunnen realiseren.

Dankzij moderne materialen en technieken zijn de opties tegenwoordig eindeloos. Wilt je een oplossing die een zo groot mogelijke ruimte biedt of wilt je juist weten wat er allemaal mogelijk is? Een vergunning voor een dakkapel is altijd nodig als je jouw bovenverdieping wil uitbreiden. Het is mogelijk om die vergunningsaanvraag tot een standaardprocedure te beperken zonder dat daarvoor een architect aan te past komt. De adviseurs van Roozenburg Dakwerken kunnen jou precies adviseren welke procedure het beste van toepassing is voor jouw project.

 

Afmetingen van een dakkapel

Dakkapellen komen in alle soorten en maten. Om te bepalen welke oplossing het beste voor u werkt, volgen wij vier stappen:

Stap 1: Opmeten van het dakvlak

Wanneer u een dakkapel zonder vergunning wilt plaatsen dan dient eerst duidelijk te zijn wat de afmetingen van het dak zijn en welke ruimte de regelgeving daarvoor biedt. Meet daarom:

  • De breedte van het dak
  • De lengte van de schuine zijde
  • De verticale afstand tussen goot en nok

Vermenigvuldig daarna de breedte met de schuine zijde om zo vast te stellen hoeveel vierkante meter dak u heeft.

In dit voorbeeld heeft het dakvlak een oppervlakte van 33,94m²

Stap 2: Bepaal de maximum breedte van de dakkapel

De wettelijke voorschriften waaraan voldaan moet worden zijn vastgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Die stelt onder andere dat de buitenkant van de dakkapel 100 cm verwijderd moet blijven van de zijkant van het dak. Dit:

  • Ongeacht of er een aanpalende woning is of niet
  • Mag niet breder zijn dan 2/3 van de dak-breedte
  • Mag niet breder zijn dan 6 meter
  • Moet een afstand van 2 meter tussen 2 dakkapellen hebben

Stap 3: Bepaal de maximum hoogte

De dakkapel mag de helft van de hoogte van het dak zijn. Let wel op dat het hier gaat om de hoogte van het dak en niet van de dakschuinte. Er zijn echter gemeenten waar deze richtlijn anders wordt bepaald. Die stellen namelijk dat de bovenkant van de dakkapel ten minste 100 cm van de nok verwijderd moet zijn. Ook moet de onderkant vanaf de snijlijn, daar waar het dak de gevel snijdt, minimum 40 cm horizontaal naar binnen starten. Dit maakt nog eens duidelijk hoe complex een uitbreiding van uw zolder kan zijn.

Stap 4: Ken de oppervlakte van het dak

Om de regels te respecteren mag de oppervlakte van de opening waar de dakkapel in komt te staan, niet groter zijn dan ¼ van de oppervlakte van dit dakvlak.

In ons voorbeeld is de oppervlakte van de opening (nummer 3) 7,31m². Dit is minder dan ¼ van 33,94m² en is dus toegelaten.

Taak voor specialisten

Zelfs wanneer u tot de conclusie komt dat uw uitbouw binnen de gestelde maatvoeringen valt, kan de regelgeving van u verlangen dat u bepaalde stappen neemt. Dat kan wanneer uw uitbouw invloed heeft op de draagconstructie van het dak of het pand. Daarom is het belangrijk dat u na het inmeten ook altijd contact met een specialist opneemt. Geef deze de ruimte om een dakkapel voor en na het delen van uw kennis, te ontwerpen. U moet niet verbaasd opkijken wanneer diens frisse blik een heel ander licht op uw uitbreiding werpt.

 

Tenslotte

Veel mensen laten zich beperken door een vrees dat hun wensen niet uitvoerbaar zijn. Vaak menen ze dat de omvang van het dak en de materialen die ze op het oog hebben, het onmogelijk maken om iets moois te realiseren. Roozenburg Dakwerken kan u vrijwel altijd alternatieven bieden. Zo slagen wij erin om de wens voor meer ruimte te realiseren zonder concessies te doen aan de wensen, de beoogde planning of aan het budget. Ons motto is ‘On time. On budget’. Nodig ons uit voor een vrijblijvend gesprek. Dan kunnen we alles voor u eens goed op een rijtje zetten.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.