Help ik heb een asbest dak

  1. Verplichte asbestinventaris bij verkoop woning
  2. Ontmossen met hogedrukreiniger verboden
  3. Maximaal rendement van zonnepanelen
  4. Vlaanderen asbestvrij tegen 2040
  5. Uw probleem overdragen

Zolang het asbest in goede staat is en uw woning niet te koop staat, is de verwijdering niet per se noodzakelijk. Maar wacht ook weer niet te lang met die verwijdering. In dit artikel leggen wij uit waarom dat belangrijk is.

Veel Vlaamse woningen zijn afgewerkt met asbesthoudende materialen. De drie meest bekende producten zijn:

  • Menuserite onderdakplaten
  • Asbestcement golfplaten
  • Asbestcement leien
Zolang het asbest in goede staat is en uw woning niet te koop staat, is de verwijdering niet per se noodzakelijk. Maar wacht ook weer niet te lang met die verwijdering.

Vooral in de jaren ’70 en ’80 zijn deze materialen bij tienduizenden huizen toegepast. Wanneer uw woning uit die periode stamt, dan raden wij u sterk aan om het dak te laten testen op de aanwezigheid van asbest. De verkoop van asbesthoudende materialen is namelijk pas in 1998 definitief aan banden gelegd. In woningen die voor die tijd zijn gebouwd, mocht het materiaal dus gewoon worden toegepast.

Gelukkig gaat het bij alle drie de producten om zogenaamde hechtgebonden toepassingen. De asbestvezels zitten daarbij stevig verpakt in het cement. Zijn de leien, golfplaten of menusurite onderdakplaten in goede staat dan blijven de asbestvezels netjes op hun plaats. In dat geval hoeft u zich geen zorgen te maken.

1. Verplichte asbestinventaris bij verkoop woning

Vanaf 2021 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een asbestinventaris te overhandigen. Die lijst bevat een overzicht van alle asbesthoudende materialen die aanwezig zijn in het pand.

Het is belangrijk dat die asbestinventaris door een expert worden opgesteld. Een investering in een inventaris is misschien een fikse financiële aderlating maar helpt wel bij het beslissen om het probleem vroegtijdig aan te pakken of de verkoopprijs van uw woning met een realistisch bedrag te laten zakken.

De expertise van de opsteller is de enige garantie dat u op de lange termijn, niet voor onnodige verrassingen komt te staan.

2. Ontmossen met hogedrukreiniger verboden


Het is heel begrijpelijk dat u zich ergert aan de groene aanslag of mos op uw dak. Meestal kan dit worden opgelost door uw dak met behulp van een hogedrukreiniger aan te pakken. Dat is echter niet toegestaan wanneer uw dak uit asbestdakpannen of asbestcementleien bestaat. De wet verbiedt namelijk om deze met behulp van een hogedrukreiniger schoon te maken omdat de kans bestaat dat de asbestvezels loslaten.

Wilt u toch de aanwezigheid van mos aanpakken, dan kunt u het beste kiezen voor een dakrenovatie. In dat geval worden de asbestcementleien vervangen door asbestvrije kunststofleien, dakpannen of stijlvolle natuurleien.

3. Maximaal rendement van zonnepanelen

Een investering in zonnepanelen kan de gemiddelde huizenbezitter tegenwoordig jaarlijks heel wat geld doen besparen. Het toenemend aantal zonnige dagen en het hogere rendement van de moderne panelen maakt dat veel slimme rekenaars van de natuurlijke energiebron gebruik willen maken. Wanneer u een dak met asbestcementleien heeft, dan mag u daar geen constructies op plaatsen. De asbestinventaris door de expert zal u dus beter in staat stellen te bepalen of de beoogde investering in zonnepanelen op het dak, voor u de moeite waard is.

4. Vlaanderen asbestvrij tegen 2040

De Vlaamse Overheid streeft naar een asbestvrije omgeving binnen twintig jaar. Tegen 2040 zou er in Vlaanderen geen asbest meer mogen zijn. Vooralsnog is het een streefdoel en heeft de overheid nog niet het idee om een asbest dak vervangen verplicht te stellen. Dat zou de komende jaren wel eens kunnen veranderen. De overheid schat namelijk dat er nog ongeveer 30 miljoen vierkante meter asbest op Vlaamse daken ligt. Die omvang is vergelijkbaar met het totale oppervlak van 4500 voetbalvelden. Ter vergelijking: het aantal in België aanwezige kunstgras- en natuurgras voetbalvelden wordt op net geen 3500 geschat.

Wanneer u wilt dat uw asbesthoudend dak wordt aangepakt, dan bent u beter af wanneer ze uw dak als eerste dan als laatste aanpakken. In het laatste geval zou de prijs daarvoor wel eens kunnen vertienvoudigen omdat er voor de saneerders, na uw dak, niet langer een toekomst bestaat.

5. Uw probleem overdragen

Heeft u asbest op uw dak? Blijf dan vooral rustig ademhalen. Zolang u de regels volgt en een expert inschakelt krijgen problemen geen kans. Laat u daarom adviseren door Roozenburg Dakwerken zodat u precies weet wat u kunt verwachten en zodat u uw probleem aan ons kunt overdragen.

Bij Roozenburg Dakwerken werken wij dagelijks met deze materie.
Neem daarom vrijblijvend contact met ons op.


Wij informeren u graag over wat wij voor u kunnen betekenen.

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over

dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.