EPC waarde berekenen: ontdek de energie-efficiëntie van je woning

Benieuwd naar de energie-efficiëntie van je woning? De EPC-waarde, of Energieprestatiecertificaat, geeft je een helder inzicht in het energieverbruik van je huis. Een lage EPC-waarde is gunstig voor zowel je portemonnee als het milieu. In dit artikel leer je alles over EPC waardes, hoe je ze kunt berekenen en praktische tips om je score te verbeteren.

Wat is een EPC-waarde?

De EPC-waarde is een cijfer op een schaal van A tot F, waarbij A de meest energiezuinige woning is en F de minst energiezuinige. De waarde wordt berekend op basis van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingsinstallatie, ventilatie en oriëntatie van de woning.

Een EPC-certificaat is wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning in België. Het certificaat geeft kopers en huurders een objectief beeld van de energieprestatie van de woning, wat hen helpt bij het maken van een weloverwogen keuze.

Hoe EPC Waarde Berekenen?

De berekening van de EPC-waarde gebeurt door een erkende energiedeskundige. De deskundige inspecteert je woning en voert alle nodige metingen uit. Nadien ontvang je het EPC-certificaat met de EPC-waarde en een energiescore.

Je kunt online ook een EPC-waarde schatting laten maken. Dit is een handige indicatie, maar vervangt niet het officiële EPC-certificaat.

Tips om je EPC-waarde te verbeteren

Er zijn tal van maatregelen die je kunt nemen om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren en je EPC-waarde te verlagen. Enkele voorbeelden:

  • Isolatie: Goede isolatie van dak, muren en vloeren is essentieel om warmteverlies te beperken.
  • Verwarmingsinstallatie: Vervang een oude, inefficiënte verwarmingsinstallatie door een moderne, condenserende ketel of warmtepomp.
  • Ventilatie: Zorg voor een goede ventilatie in je woning om vochtproblemen en schimmelgroei te voorkomen.
  • Ramen en deuren: Vervang oude ramen en deuren door energiezuinige exemplaren met hoogrendementsglas.
  • Hernieuwbare energie: Investeer in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of een pelletkachel.


De EPC-waarde is een belangrijke indicator van de energie-efficiëntie van je woning. Door je EPC-waarde te kennen en gerichte maatregelen te nemen, kun je je energieverbruik aanzienlijk verminderen en je wooncomfort verhogen. Bovendien bespaar je geld op je energiefactuur en draag je bij aan een beter milieu.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.