De voor- en nadelen van een plat dak

Platte daken zij vrij ongewoon voor België. Dat is vreemd, want een plat dak heeft namelijk meer voordelen dan nadelen.


  • Meer ruimte in huis
  • Makkelijk te isoleren
  • Plat dak = goedkoop
  • Eenvoudig bijbouwen
  • Regenwater hergebruiken
  • Dakterras
  • Minder duurzaam
  • Uitstraling

Ga je binnenkort bouwen of verbouwen of is jouw dak misschien aan vervanging toe? Dan kan een plat dak de oplossing zijn.

Wij hebben alle voordelen en nadelen van een platte dakbedekking hieronder op een rijtje gezet.

Meer ruimte in huis

Het meest voor de hand liggende voordeel, is de enorme winst aan ruimte wanneer het dak plat is. Een schuin dak zorgt er immers voor dat de bovenste ruimtes smaller worden vanwege de schuine afloop van het dak. Met platte dakwerken profiteer je altijd van het hele oppervlak. Zo kun je bijvoorbeeld van de zolderkamer, twee ruime slaapkamers maken. Wil je dus op een eenvoudige manier je beloopbare oppervlakte zo optimaal mogelijk benutten? Kies dan voor een platte dakbedekking.

Makkelijk te isoleren

Platte daken zijn zeer eenvoudig te isoleren, veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld een puntdak, waarbij de overeenkomstige dakwerken intenser zijn. Het isoleren van platte daken is niet afhankelijk van zwaartekracht zoals bij een puntdak, waardoor het isoleren van platte daken snel en vakkundig verloopt.

Plat dak = goedkoop

Een reden waarom veel huiseigenaren kiezen voor een plat dak, is omdat het een stuk voordeliger is dan een puntdak. Niet alleen is er minder materiaal nodig, ook is het bouwproces een stuk eenvoudiger. Ook zal zo’n dak, in de toekomst, veel eenvoudiger te repareren zijn.

Eenvoudig bijbouwen

Stel je wilt na een aantal jaar gaan aanbouwen, dan is dat met een schuin dak of puntdak nog een hele klus. Platte daken zijn erg handig wanneer je wilt aanbouwen. Je kunt dan gewoon aanbouwen aan het huis en een dak op de aanbouw laten plaatsen, zonder dat het er direct vreemd uitziet.

Regenwater hergebruiken

Het water dat op platte daken valt, kan worden weggeleid en vervolgens worden opgevangen. De snelle afvoer van platte daken maakt het mogelijk het regenwater eenvoudig her te gebruiken. Platte daken hebben een slim afvoersysteem waardoor er geen water op het dak blijft staan.

Dakterras

Een terras bouwen op een schuin dak? Dan zal barbecueën een hele uitdaging worden. Is je buitenruimte eerder beperkt, of vind je een dakterras simpelweg erg leuk (Waar we volledig mee eens zijn!), dan is het beter om voor een plat dak te kiezen. Belangrijk is wel om tijdens de dakrenovatie al rekening te houden met deze wens. Het dak kan dan extra verstevigd worden, zodat deze sterk genoeg is voor een dakterras.

Minder duurzaam

Een nadeel van platte daken, is dat deze in vele gevallen minder duurzaam zijn. Een platte dakbedekking kan het best om de 30 jaar vervangen worden. Door zware regenval en wind kan het dak namelijk sneller aangetast worden. Een platte dakbedekking is dan wel goedkoop om te plaatsen, maar door de vervanging iedere 30 jaar, komen er toch veel kosten bij kijken.

Net zoals een ander dak, heeft ook een plat dak van tijd tot tijd een grondige onderhoudsbeurt nodig. Zo hou je niet enkel jouw dak proper, het is bovendien ook voordelig voor de levensduur van je dak.

Uitstraling

Een belangrijke reden dat velen nog kiezen voor een puntdak, is simpelweg omdat ze de uitstraling van zo’n dak aantrekkelijker vinden. Toch hoeft dit helemaal geen reden te zijn, platte daken hebben namelijk meer voordelen dan nadelen.

Bijkomend kan het interessant zijn om je te verdiepen in de verschillende soorten dakbedekking. Zo kun je onder meer kiezen voor een EPDM dakbedekking. In dit artikel lees je alle voordelen van een EPDM dakbedekking.

Vanwege de vele opties is het lastig te kiezen wanneer je je pand of woning met een plat dak wilt afwerken. Neem daarom vrijblijvend contact op met de specialisten van Roozenburg Dakwerken zodat zij u helemaal kunnen voorlichten. Zij kunnen u exact vertellen welk dakmateriaal het meest geschikte voor uw type pand of woning is en wat er gedaan moet worden om het aan te brengen. Bij Roozenburg Dakwerken staan we klaar om uw wens of droom tot realiteit te brengen.

Het renoveren van een dak is specialistisch werk. Nodig daarom de specialisten van Roozenburg Dakwerken uit zodat zij u kunnen adviseren of een scherpe offerte kunnen voorleggen.

Voor Roozenburg Dakwerken staat voorop dat wij zowel een goed dak als een tevreden klant willen opleveren. Wij kijken dus verder dan de kwaliteit van het gekozen materiaal en de afwerking.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op zodat wij u kunnen voorlichten over de opties die mogelijk zijn. Bij Roozenburg Dakwerken weten we waar we het over hebben.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.