Bescherm het dak dat u beschermt

Wat zijn de vier grootste vijanden van uw dak?

1. Rondvliegend puin of dakpannen

2. Houtwormen en ongenode gasten

3. Schoorstenen, zonnepanelen, antennes

4. Mos en bladeren

  • Goede planning
  • Geef dakproblemen geen kans

Hevige storm, sneeuw, mos, zonneschijn en condensatie. Het Belgische klimaat is wisselvallig, en dat kan heel wat schade veroorzaken. Niet goed voor uw gemoedsrust, maar zeker ook niet voor uw portemonnee. Wat zijn de grootste vijanden van uw dak, en hoe kunt u ze voorkomen.

Een dak is, letterlijk, de kroon op uw werk, de kers op uw spreekwoordelijke taart. Het zorgt ervoor dat u comfortabel kunt wonen en beschermt u tegen de elementen. Vandaar dat het belangrijk is dat dit element de nodige zorg krijgt die het verdient.

Geef uw dak de nodige zorg die het verdient.

1. Rondvliegend puin of dakpannen


Storm is de grootste veroorzaker van dakproblemen. De wind kan ertoe leiden dat dakpannen worden weggeblazen of dat de dakbedekking beschadigd raakt door rondvliegend puin of takken. In sommige gevallen laat zelfs de dakbedekking gedeeltelijk los, waardoor lekkages ontstaan.

Voorkomen is beter dan genezen. Vergeet daarom niet om regelmatig uw dakbedekking te inspecteren. Liggen de pannen of leien nog wel goed? Zijn er geen gebroken dakpannen of beschadigingen aan uw dakbedekking?

Herstel eventuele schade zo snel mogelijk, zodat uw huis klaar is voor de storm.

2. Houtwormen en ongenode gasten

De houtworm wordt nogal eens over het hoofd gezien. Toch kan dit kleine diertje onherstelbare schade aanrichten aan uw dakbalken en panlatten als het niet tijdig wordt opgemerkt. Eén van de grootste plagen is de huisboktor. Doordat deze gaatjes boort van 3 à 4 mm wordt het hout aangetast, wordt het poreus en zal het uiteindelijk verzwakken.

De bestrijding gebeurt meestal door middel van speciale buisjes met vloeibare insecticide te plaatsen. Wilt u de houtworm voor zijn, controleer dan regelmatig uw houten balken en panlatten op de aanwezigheid van kleine gaatjes.

Door tijdig in te grijpen voorkomt u dat er grote schade ontstaat.

3. Schoorstenen, zonnepanelen, antennes

Hedendaagse daken bestaan niet alleen uit dakpannen. Steeds meer daken bieden ook plaats aan zonnepanelen, schotelantennes of dakterrassen. Dingen die bij een storm gemakkelijk kunnen losraken. Controleer daarom jaarlijks of alle zaken nog goed vastzitten.

Wilt u uw platte dak versieren met bloembakken of er een leefdak met dakterras van maken? Hou er dan rekening mee dat de constructie niet te zwaar mag zijn. Als een leefdak te zwaar belast wordt, ontstaan er gemakkelijk scheuren in de dakbedekking.

De gevolgen daarvan kunnen enorm zijn. Voorkom ook het overmatig betreden van een plat dak zelf door er vlonders op te plaatsen. Het schoeisel kan namelijk de dakbedekking vrij eenvoudig beschadigen.

4. Mos en bladeren

Mos en bladeren kunnen uw dakgoten, regenpijpen en regenputjes gemakkelijk verstoppen. Bij een flinke stortbui kan het water dan niet meer weg. Het gevolg: lekkages aan uw dak, vochtplekken of schimmels op uw muren. Vocht dat uw huis binnendringt, kan in korte tijd aanzienlijke schade veroorzaken.

Vandaar dat het verwijderen van mos en bladeren erg belangrijk is om de ergste problemen te voorkomen. Onderwerp uw dak elk voorjaar aan een grondige controle, en laat eventuele schade tijdig repareren. Bent u ervan bewust dat de zomer tegenwoordig vaak verstoord wordt door enorme hoosbuien waarbij in een korte tijd veel water kan vallen.

Val daarom niet voor de verleiding om die inspectie tot vlak voor de natte herfst uit te stellen.

Goede planning


Begin tijdig met het overwegen van de opties om de kroon op uw woning in goede staat te houden. Het bestellen van de benodigde materialen vergt vaak tijd terwijl dat ook geldt voor de subsidies waarvoor u mogelijk in aanmerking komt.

Daarnaast moeten de werkzaamheden goed worden gepland omdat de weersomstandigheden bepalend zijn voor hoe snel het werk kan worden uitgevoerd. Hoe slimmer en beter alles gepland is, hoe korter de periode voor mogelijke ongemakken die dit met zich mee kan brengen.


Ga daarom op tijd het gesprek met een expert aan zodat u zich kunt voorbereiden.

Geef dakproblemen geen kans

Voorkomen is beter dan genezen. Door het tijdig voorkomen van dakproblemen bent u op alle omstandigheden voorbereid. Bovendien bespaart u zichzelf dure reparatiekosten. Wilt u meer weten over het onderhoud van uw dak? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

De experts van Roozenburg Dakwerken staan altijd klaar en zijn graag bereid om u vrijblijvend te informeren. Dakwerkzaamheden kunnen kostbaar en ingrijpend zijn. Door binnenkort het gesprek aan te gaan kunt u hier zich op voorbereiden.

Neem gerust contact op met Roozenburg Dakwerken voor meer informatie over

dakramen, dakrenovatie, dakkapellen of gevelrenovatie. Of vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Ook kunt u bij Roozenburg Dakwerken een terugbelverzoek boeken.

Kies een dag en tijdstip dat het beste voor u past en wij bellen u op voor een kort gesprek. We overlopen samen wat uw wensen zijn en hoe wij u kunnen helpen. We voorzien ongeveer 15 minuten voor dit gesprek. Eventueel maken we samen een afspraak voor een thuisbezoek.

No items found.

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.